RotterdamStreets is een fotografencollectief dat het dagelijkse straatleven in Rotterdam vastlegt.

Het is een spreekwoordelijke open deur maar straatfotografen houden van fotograferen op straat. Observeren wat er op straat gebeurt. Mensen, gebeurtenissen en sferen. Dat is de missie van de fotograaf.

New York, Parijs en Londen zijn natuurlijk prachtige steden voor straatfotografie. Maar de fotografen van RotterdamStreets richten zich op de mensen en straten van de metropool Rotterdam. Met haar rijke architectuur, meer dan 175 nationaliteiten en bruisende energie is Rotterdam een onuitputtelijke inspiratiebron. Een stad bij uitstek geschikt voor straatfotografie.

Straatfotografie is het documenteren van het publieke leven zonder interventie van de fotograaf. Niets is in scene gezet, niemand is zich er van bewust het onderwerp van de foto te zijn en de situatie is per definitie uniek.

Is een foto van een straat dan ook vanzelfsprekend straatfotografie? Moeten er altijd mensen op voor komen? Bij straatfotografie is de aanwezigheid van mensen geen vereiste. Wel moeten er altijd elementen aanwezig zijn in de opname die verwijzen naar die aanwezigheid en de gebeurtenis die plaatsvindt of heeft plaatsgevonden. Een “rechttoe rechtaan” foto van een straat, een rijtje huizen of mooie geveltjes in een oude stad is dan ook geen straatfotografie maar valt onder andere fotografiegenres zoals architectuur. Lees hier meer over de geschiedenis van straatfotografie.

Wil je meer informatie of contact met ons opnemen? Wij zien je bericht graag tegemoet.

RotterdamStreets is een initiatief van de Rotterdamse Fotografieschool